2024-09-05 07:00Pressmeddelande

APL och CurifyLabs inleder samarbete av 3D-printade läkemedel

3D printer3D printer

Som Sveriges ledande tillverkare av extemporeläkemedel har APL tidigare kommunicerat om ett utvecklingsarbete med att ta fram extemporeläkmedel tillverkade med hjälp av modern 3D-printingteknologi. Detta arbete har pågått sedan 2023. Teknologin erbjuder stora fördelar jämfört med konventionell extemporetillverkning, både ur patientsäkerhets- och hållbarhetsperspektiv.

Med hjälp av 3D-printing kan man individanpassa dos och beredningsform av ett läkemedel och samtidigt möjliggöra effektivare administrering av läkemedlet till små barn eller svårt sjuka patienter. Mer exakt dosering kan även bidra till mindre biverkningar.

APL arbetar för en hållbar utveckling och hållbart värdeskapande. I dag tillverkar APL bland annat kapslar där man med dagens metod behöver fylla minst 100 kapslar per tillverkning.  Med hjälp av 3D-printing kan man i stället ta fram en exakt dos och undviker därmed svinn. Dagens tillverkningsmetod är helt manuell medan 3D-printing ger bättre arbetsmiljö med minskad risk för belastningsskador och mer begränsad exponering mot toxiska substanser för personalen. Införandet av 3D-printing gynnar därmed den långsiktiga ekonomin, arbetsmiljön, en hållbar utveckling samt vår miljö.

Efter en omfattande förstudie har APL beslutat att ingå i ett samarbete med Curify Labs Oy (www.curifylabs.com) som tillverkar APL:s första 3D-printer. De första maskinerna levereras under september 2024 och APL räknar med att introducera användandet av 3D-printers i extemporetillverkning under 2025.

- 3D-printing är en intressant teknologi som passar extemporetillverkning mycket väl, säger Erik Haeffler, vd på APL. Införandet av 3D-printing kommer att ge oss ytterligare möjligheter att fullgöra vårt samhällsuppdrag.

- Det är en ära att få möjligheten att arbeta tillsammans med en så innovativ och framåtblickande aktör som APL, säger Charlotta Toplelius, vd på CurifyLabs. Vi ser fram emot att kombinera våra styrkor för att skapa ännu större värde för patienter med behov för individanpassade läkemedel.

Efter nödvändiga tester, valideringar och dialoger med berörda myndigheter räknar APL med att kunna tillhandahålla 3D-printade extemporeläkemedel för den svenska marknaden under 2025.

Om extemporeläkemedel
Extemporeläkemedel är läkemedel som specialtillverkas till en enskild individ som inte kan använda de läkemedel som finns på marknaden.

Om Curify Labs
CurifyLabs är ett finskt hälsoteknologiföretag som utvecklar lösningar för tillverkning av personligt anpassade läkemedel på apotek och sjukhus. CurifyLabs automatiserade teknik möjliggör personlig massanpassning av läkemedel, vilket säkerställer patientsäkerhet och effektivitet till en lägre kostnad. CurifyLabs grundades 2021 och är aktiv på flera marknader runtom Europa.



Om APL

Apotek Produktion & Laboratorier (APL) är ett av Europas ledande företag inom tillverkning av extempore och lagerberedningar. Vi arbetar på uppdrag av samhället och andra läkemedelsföretag för att skapa största möjliga patientnytta. Vår vision är att vi ska göra skillnad för patienter med särskilda behov. Vi är också en etablerad kontraktstillverkare inom Life Science i Skandinavien där vi tillhandahåller utveckling och analys. Med cirka 500 medarbetare och fem tillverkningsenheter i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå tar vi fram läkemedel som förbättrar och räddar liv.


Kontaktpersoner

Erik Haeffler
VD
Erik Haeffler
VD